10/05/2015

LGSM: Een les in verzet en solidariteit

pascal de bel

Op 22 september werd in Antwerpen de film Pride vertoond bij de Algemene Centrale van de Socialistische Vakbond, in een organisatie van BBTK Antwerpen en de Algemene Centrale Antwerpen-Waasland in samenwerking met  ABVV-regio Antwerpen. 


De jaren 80 waren de hoogdagen van de austeriteit: de knapste en donkerblauwste koppen van de Chicago School of Economics zetten de ideologische en economische krijtlijnen neer van diverse landen zoals Chili waar Milton Friedman himself zich bemoeide. In Groot-Brittannië zwaaide intussen de Ijzeren Dame Margaret Thatcher de plak. De bestuursperiode van Thatcher werd gemerkt door grote besparingen, massale afdankingen en het breken van de vakbond. Daarnaast was er ook nog de conservatieve touch die het plaatje vervolledigde en de noodzakelijke oorlog (die van de Malvinas).

Wat in een adem genoemd wordt met Thatchers bewind, zijn de mijnstakingen van 1984-1985, de ultieme krachtmeting met arbeiders en de vakbonden. Een van de pestmaatregelen van Thatcher was het blokkeren van de rekeningen van de vakbonden. Dit zorgde ervoor dat giften van het publiek die solidair waren met de mijnwerkers de stakers niet bereikten. De vereniging Lesbians and Gay men Support the Miners (LGSM) besloot prompt om steun op te halen en rechtstreeks aan de mijnwerkers en hun familie af te geven, wat eerst sceptisch onthaald werd maar na een tijd vonden de twee groepen mekaar.

Over deze gebeurtenissen kwam vorig jaar de prachtige film Pride uit. Een van de zinnen uit de film die het best de toenmalige situatie samenvat: "Mining communities are being bullied, just like we are!" Een kostbare les over solidariteit en over de rol die de vakbond kan spelen.

Voor de film van start ging had de redactie van Radio Centraal een uitgebreid gesprek met vier oud-strijders van de mijnwerkersvakbond en LGSM die de mijnstaking en de solidariteit vanuit de LGBT-beweging van dichtbij mee hebben gemaakt: Dai Donovan (vakbondsman), Mike Jackson, Dave Lewis en Martin Goodsell (stichtende leden LGSM).

Beluister het interview

Lees ook: Pascal De Bel over zijn bezoek aan de World Pride in London

Bron: Radio Centraal

pascal de belMike Jackson, Dave Lewis, Martin Goodsell en Pascal De Bel (gewestelijk secretaris BBTK)

pascal de belPascal De Bel (gewestelijk secretaris BBTK), Dai Donovan, Bruno Verlaeckt (voorzitter van de ABVV Algemene Centrale Antwerpen/Waasland) en Mike Jackson

The comments are closed.