07/30/2013

Ontslag homofobe aartsbisschop in Kameroen

Rudy_Alice_Pascal_Persc_Radisson.jpg Rudy De Leeuw, Alice Nkom en Pascal De Bel op de persconferentie van de World Outgames. Foto Karina Brys

Vandaag heeft Mgr Simon-Victor Tonyé Bakot , de aartbisschop van Kameroen, ontslag genomen.  Dat zei Alice Nkom, mensenrechtenactiviste en advocate in Kameroen deze morgen  op de persconferentie van de World Outgames in Antwerpen. 

Volgens Alice Nkom is dit het rechtstreeks gevolg van de uitspraak van paus Franciscus dat niemand het recht heeft om te oordelen over homoseksuelen.

"Dit geeft nieuwe hoop aan de holebi's en transgenders in Kameroen" verklaarde ze. "Zij weten dat ze niet alleen staan, dat ik hier ben en dat jullie hier zijn voor hen." Ze kreeg daarbij ook de steun van ABVV-voorzitter Rudy De Leeuw, die aankondigde dat hij de conferentie vrijdagmorgen zal toespreken.

Bakot was volgens Alice Nkom de belangrijkste gangmaker voor de homo- en transfobe campagnes in haar land.  Zo omschreef hij homoseksualiteit als  "beschamend, een respectloze kritiek op God die heeft gekozen om man en vrouw te creëren."  In december 2005 noemde hij homoseksualiteit een misdaad tegen de familie en het huwelijk.  Daarop publiceerden enkele Kameroenese kranten artikels over een 'homoseksuele maffia'  samen met een lijst van een aantal prominenten, waaronder ministers als 'bewijs' voor die bewering.

Onlangs werd Eric Lembembe, LHBT-activist in Kameroen, het slachtoffer van homofoob geweld en verloor daarbij het leven.

Alice Nkom zal morgen de mensenrechtenconferentie openen. Rudy De Leeuw spreekt vrijdagmorgen de conferentie toe. Donderdag 1 augustus modereert Pascal De Bel een debat met 9 vertegenwoordig(st)ers van buitenlandse vakbonden.

Bronnen: Alice Nkom, Camer.be, Ilga

Meer foto's van de persconferentie op de facebookpagina van Karina Brys.

The comments are closed.