06/25/2013

Alice Nkom' opent de Internationale Mensenrechtenconferentie van de World Outgames

nl, alice nkom

This article in English

Cet article en Français

Alice Nkom' heeft toegezegd om de openingsspeech te geven op de mensenrechtenconferentie nav. van de World Outgames op 31 juli 2013. Lees hier deel 1 en deel 2 van haar speech.

Alice Nkom' is een advocate uit Kameroen die wereldwijd bekendheid verwierf in 2008 toen ze de verdediging opnam van mensen die beschuldigd werden van homoseksualiteit in haar land. Ze is een voorbeeld voor vele advocaten in vele andere landen waar de vervolging van LGBT een flagrante vorm van mensenrechtenschendingen is.

Ze is getrouwd en moeder van twee kinderen en woont in Douala. Ze is reeds 40 jaar advocate. Zij kreeg internationale aandacht omwille van haar moedige standpunten over een breed scala van onderwerpen. In 2008 was ze de hoofdadvocate in de verdediging van jonge slachtoffers van zwaar politiegeweld tegen grote protestdemonstraties.

Homoseksualiteit is de laatste tijd een belangrijk onderwerp geworden in vele Afrikaanse landen. Kameroen is een van de landen waar politie en gerecht holebi's en transgenders zeer streng vervolgen.  Alice Nkom' verzet zich ook tegen de harde sociale afkeuring van homoseksualiteit. Ze richtte de organisatie  ADEFHO (Association pour la défense de l’homosexualité) op. De organisatie biedt hulp aan mensen die gearresteerd, opgesloten of veroordeeld zijn omwille van hun seksuele voorkeur. Sedert 2003 trad ze op in meer dan 30 rechtszaken van mensen die beschuldigd werden van homoseksuele handelingen. Soms met succes: in januari 2013 werden twee jonge mannen - voordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf in november 2011 -  vrijgelaten.

"Sedert 2008 kreeg Alice regelmatig bedreigingen omwille van haar gevoel voor rechtvaardigheid en moed" zegt Tamara Adrian Hernandez, co-voorzitster van de LGBT Mensenrechtenconferentie van de worldOutgames III in Antwerpen. "Zelfs de vereniging van magistraten in Kameroen wou haar laten verwijderen van de balie omwille van haar engagement in het verdedigen van holebi's en transgenders. Ze ontvang regelmatig doodsbedreigingen via email en sms zonder de de politie daar enig onderzoek naar verricht. Ze is op haar plaats op de conferentie."

01:06 | Tags: nl, alice nkom | Permalink | Comments (0) |  Print |  Facebook | |

The comments are closed.